Cuppingul osalenud Dr. Maie Matšenas: ostan oma kohvi ainult gurmeelettidelt või -poodidest

Cuppingul osalenud Dr. Maie Matšenas: ostan oma kohvi ainult gurmeelettidelt või -poodidest

Dr. Maie MatšenasMeie restoranis asub The Brick Coffee Roasteri kohviröstla, mis pakub meie külastajatele väga erilist kohvi. Kohvinautlejate pühakohta külastas ka hambaarst Maie Matšenas, kes räägib oma suhetest kohviga ning muljetab The Brickis nähtu ja maitstu üle.

Kas tänasel cuppingul oli ka midagi üllatavat? 

Oli küll üllatavat, lihtsates asjades on üllatusi. Minu jaoks oli üllatav see, kuidas kohvi kooriti ja espressokohvi kihilisuse ehk siis erinevate kihtide erinev maitse. Ma ei ole lõpuni viimasesse nii süvenenud, kuigi ma olen ise väga espressojooja. Teatud olukordades mulle väga meeldib, kui ma saan ühe konkreetse kohvi, mida korraga juua – õnneks ma tundsin, et see on parim, kui mul enam-vähem ühe korraga alla läheb ja täna selgus, et see on õige.

Oli ka tõdemusi, et sisetunne on käskinud mul teatud moodi käituda, aga teiselt poolt see, kui pööratakse neile teatud nüanssidele tähelepanu – see oli väga hariv.

Kui teadlikuks kohvijoojaks te ennast peate? 

Kui gurmaansuse juures jäin tagasihoidlikuks, siis teadlikkuse suhtes võin öelda, et olen küll teadlik.

Kuidas tavaliselt teete poes kohvivaliku või kuidas valite kohvi enda töökeskkonda?

Töötajate puhul on mitu nüanssi – esiteks tervislikkus. Mulle meeldib asja mõte, et ma tean, et seal ei ole söestunud kohviube ja et see kohvi oleks käsitsi korjatud. Töö juures ma soovisin, et iga inimene, kes tunneb, et ta vajab kohvipausi, saaks iseenda jaoks sellel hetkel võimalikult kvaliteetse kohvi. Pakume ka klientidele kohvi.

Mina iseenda jaoks ostan oma kohvi ainult gurmeelettidelt või -poodidest, see on minu kindel veendumus, et mul on olemas teatud nüansid. Ma tean, et see peab olema orgaaniline, õige küpsusega kohviuba, et ei oleks tehtud kiirröstiga. Samuti on ka äriausus see, mis teatud ühiskonna arengu etapis on inimestele oluline.

Praegusel juhul on need kriteeriumid mulle olulised, aga ma katsetan. Ma ei ütle, et ma võtan iga kord ühe ja sama kohvi, ma katsetan. Mul on lemmikkohvisort, selleks on itaallaste ristretto, mida mul peab olema, aga teisi ma katsetan.

Milline The Brick kohvi teile kõige enam meeldis ja miks just see? 

Minu arust oli see Etioopia kohvi, mis on kohvide kuninganna. Mulle ei meeldi väga happelised või hapud kohvid, samuti mulle ei meeldi väga sügava ja tumeda röstiga kohvid.

Oli juttu ka maitsebalansist – maitse üle võib küll vaielda ja kakelda, kuid me jõudsime cupping`u läbiviijaga ka ühisele arvamusele, küsisime tema käest ja tuli välja, et teatud kohvisordile on iseloomulik mingisugune tase, mida nad üritavad saavutada. Tema ei hakka samuti seda väänama ega liialt tumedaks röstima. See ongi vahva, et meil on inimesed, kes viivad ennast sellega kurssi ja kes pakuvad meile paremat kohvi ning mis põhiline, me saame neid usaldada.

Mis mulle antud kohvi juures kõige enam meeldis, oligi see, et ta oli huvitav. See ei olnud üheülbaline, ei olnud ainult hape või väga tummine – see oli väga huvitav. Kolleegidega tekkis meil samuti ühine lemmik, ja miks – ju siis me teeme ühte tööd ja meis on palju sarnast, kuigi tegelikult me ei ole väga sarnased.